Voor Professionals - Jose Koster

Voor Professionals

Wanneer je werkt met mensen ben jij zèlf het belangrijkste instrument. Hoe meer kennis en vaardigheden je in je bagage hebt en hoe meer je geleerd hebt over jouzelf in relatie tot jouw werk en doelgroep, hoe groter de professionele ruimte die je kunt betreden.

Voor professionals heb ik het volgende aanbod:

Supervisie & Intervisie

Training & Opleiding

Coaching voor Profesionals

Een goede relatie is bepalend voor de effectiviteit van de hulp.

De trainingen die ik bied zijn altijd maatwerk en sluiten aan bij de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Door middel van diverse actieve werkvormen en reflectie- en verwerkingsopdrachten worden deelnemers in staat gesteld direct te oefenen om het nieuw geleerde toe te passen in de praktijk.

De trainingen zijn energiek, hebben diepgang en leiden tot reflectie en succeservaringen die een ‘boost’ geven om nieuwe kennis en vaardigheden met zelfvertrouwen en enthousiasme in de dagelijkse praktijk toe te gaan passen.

Geaccrediteerd aanbod
Ik heb diverse trainingen ontwikkeld die eerder zijn geaccrediteerd voor onder andere: Registerplein, V&VN, ABSG, NVDA en SKJ. Andere accreditaties kunnen worden aangevraagd.

 

Neem voor vragen of overleg gerust contact op.

De trainingen die ik bied zijn altijd maatwerk en sluiten aan bij de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Door middel van diverse actieve werkvormen en reflectie- en verwerkingsopdrachten worden deelnemers in staat gesteld direct te oefenen om het nieuw geleerde toe te passen in de praktijk.

De trainingen zijn energiek, hebben diepgang en leiden tot reflectie en succeservaringen die een ‘boost’ geven om nieuwe kennis en vaardigheden met zelfvertrouwen en enthousiasme in de dagelijkse praktijk toe te gaan passen.

Geaccrediteerd aanbod
Ik heb diverse trainingen ontwikkeld die eerder zijn geaccrediteerd voor onder andere: Registerplein, V&VN, ABSG, NVDA en SKJ. Andere accreditaties kunnen worden aangevraagd.

 

Hieronder mijn trainingsaanbod op een rijtje:

Voor organisaties die de contacten en de samenwerking met ouders willen verbeteren. Maak kennis met de theorie over ouderschap en oefen hiermee. Pas de nieuwe inzichten in de praktijk toe.

Ik werk vanuit het theoretisch kader over ouderschap van onder andere Alice van der Pas en Daniël Stern.  Daarnaast werk ik met praktische technieken en theoretische inzichten uit de Transactionele Analyse, NLP en Systemisch werk. Zo leren professionals steeds de verbinding te (her)vinden met ouders die weerstand oproepen

In samenwerking met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) maakte ik 4 korte filmpjes over (het belang van) werken met ouders KLIK HIER om deze filmpjes te bekijken.

Ik geloof dat je eerst moet begrijpen met wíe je werkt voordat je aan kunt sluiten. Kennis over de psychologie van ouderschap en inzicht in de dynamiek tussen de professional en de ouder helpt om steeds opnieuw de ‘Ouderbegeleidende Positie’ in te nemen, waardoor de samenwerking verbetert en jij als professional vitaal en gezond kunt blijven in je werk.

– Leergang Expertise in ouderschap. Deze leergang is ook in twee losse (geaccrediteerde) dagen te volgen:
     – Basismodule Expertise in ouderschap
     – Verdiepingsmodule Expertise in ouderschap
De flyer voor deze leergang kunt u hier downloaden.

 

Naast trainingen die zich richten op het werken  in verbinding  met ouders bied ik ook trainingen aan die zich specifiek richten op de communicatie. Elke training is maatwerk en sluit aan bij de vraag en de actuele werksituatie van een team. Voorbeelden:

 De Dramadriehoek: Hoe klim je eruit? Grenzen stellenOmgaan met emoties en agressie (Het ABC-D Model)

Accreditatie aanvragen is mogelijk. 

Neem contact op voor meer informatie en een offerte op maat.

Voor professionals die werken aan blijvende professionele ontwikkeling bied ik begeleide intervisie en intervisietraining.

Teams die zich na een training specifiek willen bekwamen in het werken met ouders vanuit de Ouderbegeleidende Positie bied ik begeleide intervisie waarin geoefend wordt steeds deze Ouderbegeleidende Positie in te nemen.

Accreditatie aanvragen is mogelijk. 

Neem contact op voor meer informatie of een offerte op maat.

Het Begint Bij Mij (HBBM) is een succesvol positief veranderprogramma uit Zuid-Afrika voor ouders en mede-opvoeders (professionals). Het programma helpt je om zicht te krijgen op negatieve patronen en om deze om te zetten in nieuwe positieve patronen.

Duurzame verandering
HBBM
draagt bij aan duurzame veranderingen door te beginnen bij de basis: een positief zelfbeeld en een goede onderlinge communicatie. ‘Eigen kracht’ wordt een concreet resultaat van deze nieuwe benadering. Het vormt de basis voor vele positieve veranderingen. 

Storytelling
HBBM
versterkt de autonomie. Het programma richt zich op het doorbreken van (intergenerationele overdracht van) negatieve patronen. Naast denken, schrijven, delen en doen is storytelling is een belangrijk element. Het delen van je verhaal werkt verbindend en helpt de deelnemers steun bij elkaar te vinden. Dit helpt bij het tot stand te brengen van een positieve verandering in het dagelijks leven. Eén van de grote verschillen met bestaande trainingen is dat de deelnemers er na afloop niet alleen voor staan Er wordt blijvende support gevormd. De deelnemers kunnen bij elkaar blijven komen en aan de hand van de toolkits (die door de stichting regelmatig en blijvend aan alle deelnemers worden aangereikt) blijven oefenen. Een belangrijk onderdeel van de training is dat deelnemers gestimuleerd worden om de mensen uit hun eigen gezin en sociale netwerk deelgenoot maken van hun ervaringen. Dat zorgt voor een transformatie door het hele systeem kan worden gevolgd en gedragen.

HBBM voor professionals
Professionals die werken met kinderen en gezinnen doen verantwoordelijk werk. Zij bekommeren zich om het welzijn van de kinderen en de ouders die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Dit kan gepaard gaat met:

  • Onzekerheid – je weet nooit zeker of je het juiste doet, of je de juiste inschatting maakt;
  • Continu balanceren tussen de zorg voor de ouder-kind relatie en de zorg voor de veiligheid van het kind;
  • Overweldigende emoties van jezelf en van collega’s.

Juist daarom is Het Begint Bij Mij ook voor professionals heel waardevol. HBBM voor professionals gaat over jou  als professional én als mens. Investeren in jezelf, samen met collega’s, is niet alleen waardevol voor jezelf maar vooral ook voor de ouders en kinderen voor wie je werkt. Jij bent het instrument waarmee je werkt. Voorleven is een krachtiger middel dan vertellen. ‘Practice what you preach”  Het Begint Bij Jou!

Train-de-trainer
Nadat professionals de basistraining hebben gevolgd kunnen zij de train-de-trainer volgen om vervolgens zelf HBBM trainer te worden.

Opbouw training Het Begint bij Mij
De training bestaat uit 6-8 groepsbijeenkomsten van 3 uur, in groepen van ongeveer 10 deelnemers. Tijdens iedere bijeenkomst staat één van de volgende 4 Bouwstenen centraal: 

In de laatste bijeenkomst gaan we in op hoe de groep samen kan verder gaan. Dit kan in de vorm van een self-supportgroep. Voor supportgroepen is er een handleiding en zijn toolkits beschikbaar.

Aansprekend programma
De praktische aanpak in combinatie met het onderzoeken en delen van ieders persoonlijke verhalen blijkt in de praktijk iedereen aan te spreken, ongeacht het sociale milieu, opleidingsniveau of de culturele achtergrond.

José Koster is Mastertrainer van dit programma.
Ik heb meegelopen met de oprichtster van dit programma in een Township en in de gevangenis in Kaapstad, en daar ervaren hoe krachtig en positief dit programma is. In Nederland heb ik diverse groepen ouders getraind en leid ik professionals op om zelf het programma te mogen geven

Voor meer informatie over de inhoud, resultaten en uitvoering van het programma KLIK HIER of neem CONTACT op met José Koster.

Neem voor vragen of overleg gerust contact op.

Online mogelijkheden

Het is ook mogelijk om een training, workshop, masterclass geheel online of ‘blended’ (een mix van online en offline leren) te verzorgen.

Vakopleiding Individuele Opvoedopstellingen

In deze vakopleiding leer je het vak van Opvoedopsteller en alles wat daarbij komt kijken. De Individuele Opvoedopstelling is een unieke methodiek, ontwikkeld door Marianne Langemijer: Individueel met behulp van vloertegels.

De jaartraining is gebaseerd op een aantal pijlers:

 Methodiek: je leert de fijne kneepjes van het vak Opvoedopstellen kennen.
 Kennis
: Je doet kennis op over de achtergrond en historie van systemisch werk en familie opstellingen. Je krijgt inzicht in de specifieke filosofische bedding waaraan de opvoedopstelling ten grondslag ligt.
 Jij als instrument: Wil je een ouder begeleiden bij het aankijken van dat wat er speelt in de onderstroom, dan zul je zelf ook bereid moeten zijn de dynamieken en verstrikkingen uit jouw eigen familiesysteem te onderzoeken. Zo word je je bewust van mogelijke overdrachtsprocessen en kun je je werkelijk openstellen voor wat zich ontvouwt in een opstelling en deze vanuit een diep weten begeleiden. Vanaf het eerste blok werk je dan ook aan een portfolio: persoonlijk ontwikkeling.

Voor wie
Voor alle professionals die werken rondom ouder-kind en gezin.

Doel
Het zelfstandig kunnen uitvoeren van een opvoedopstelling.
Vraagstukken die hierdoor kunnen worden opgelost betreffen: opvoeding, gedragsproblematiek bij een kind, functioneren met als doel om als opvoeder, de (ouder) relatie, (v)echtscheiding , samengestelde gezinnen, adoptie etc.

Trainers
Marianne Langemeijer en José Koster.

Voorwaarden voor inschrijving

 HBO denk- en werk niveau;
 Enige bekendheid met systemisch werk/familieopstellingen  – je hebt een keer een opstelling ervaren en weet daardoor dat dit werk een specifieke laag betreft voorbij het denken en ‘praten over’.

Wil je weten of de opleiding geschikt is voor jou, stuur ons een email en we maken een bel afspraak.

Accreditatie in aanvraag: SKJ

Tijdsinvestering – contacturen
13 dagen (26 dagdelen) waarvan: 12 scholingsdagen, 2 middagen supervisie in tweetallen.
Daarnaast: tussentijdse huiswerkopdrachten en deelname aan een intervisiegroep. Lectuur studie.
We werken met een groep van maximaal 16-18 deelnemers.
Wil je eerst meer informatie over de inhoud stuur dan een email

Locatie
Veenwal 32 te Hoevelaken

Investering
€2935,- ex. BTW  en incl. koffie/thee en vegetarische lunches, reader en portfolio: persoonlijke ontwikkeling.
Eventueel, in overleg, in delen te betalen.

Tijd
10.00 uur tot 17.00/17.30 uur

Data:
Zie voor de actuele data de website van de Individuele Opvoedopstellingen:

Verplichte literatuur

De volledige boekenlijst ontvang je na aanmelding:
Je kunt onderstaand boek van Marianne Langemeijer wel alvast lezen:

Trainers

Marianne Langemeijer

Marianne Langemeijer
Founder en trainer

Profiel foto 300 x 300

Wil je meer informatie over de jaartraining of wil je je opgeven? Stuur via onderstaande knop een mail naar Marianne Langemijer

Vermeld bij aanmelden je gegevens,  je achtergrond en je ervaring met systemisch werk.

Jaartraining Individuele Opvoedopstellingen

In deze jaartraining leer je het vak van Opvoedopsteller en alles wat daarbij komt kijken. De Individuele Opvoedopstelling is een unieke methodiek, ontwikkeld door Marianne Langemijer: Individueel met behulp van vloertegels.

De jaartraining is gebaseerd op een aantal pijlers:

 Methodiek: je leert de fijne kneepjes van het vak Opvoedopstellen kennen.
 Kennis
: Je doet kennis op over de achtergrond en historie van systemisch werk en familie opstellingen. Je krijgt inzicht in de specifieke filosofische bedding waaraan de opvoedopstelling ten grondslag ligt.
 Jij als instrument: Wil je een ouder begeleiden bij processen in de onderstroom, dan zul je zelf ook bereid moeten zijn de dynamieken en verstrikkingen uit jouw eigen familiesysteem te onderzoeken. Zo word je je bewust van mogelijke overdrachtsprocessen en kun je je werkelijk openstellen voor wat zich ontvouwt in een opstelling en deze vanuit een diep weten begeleiden. Vanaf het eerste blok werk je dan ook aan een portfolio: persoonlijk ontwikkeling.

Voor wie
Voor alle professionals die werken rondom ouder-kind en gezin.

Doel
Het zelfstandig kunnen uitvoeren van een opvoedopstelling.
Vraagstukken die hierdoor kunnen worden opgelost betreffen: opvoeding, gedragsproblematiek bij een kind, functioneren met als doel om als opvoeder, de (ouder) relatie, (v)echtscheiding , samengestelde gezinnen, adoptie etc.

Trainers
Marianne Langemeijer, José Koster, Marie José Rietdijk, Pauline Gruintje

Voorwaarden voor inschrijving

 HBO denk- en werk niveau;
 Enige bekendheid met systemisch werk/familieopstellingen  – je hebt een keer een opstelling ervaren en weet daardoor dat dit werk een specifieke laag betreft voorbij het denken en ‘praten over’.

Wil je weten of de opleiding geschikt is voor jou, stuur ons een email en we maken een bel afspraak.

Accreditatie in aanvraag: SKJ

Tijdsinvestering – contacturen
13 dagen (26 dagdelen) waarvan: 12 scholingsdagen, 1 dagdeel supervisie in groepjes.
Daarnaast: tussentijdse huiswerkopdrachten en deelname aan een intervisiegroep, Literatuurstudie.
We werken met een groep van maximaal 16-18 deelnemers.
Wil je eerst meer informatie over de inhoud stuur dan een email

Locatie
Veenwal 32 te Hoevelaken

Investering
€2935,- ex. BTW  en incl. koffie/thee en vegetarische lunches, reader en portfolio: persoonlijke ontwikkeling.
Eventueel, in overleg, in delen te betalen.

Tijd
10.00 uur tot 16.30/17.00 uur

Data
Zie voor actuele data de website:

Verplichte literatuur

De volledige boekenlijst ontvang je na aanmelding:
Je kunt onderstaand boek van Marianne Langemeijer wel alvast lezen:

Trainers

Marianne Langemeijer
Kopie van José Koster ouderschap individuele opvoedopstellingen Supervisor ouderbegeleiding Haarlem LVSC

Wil je meer informatie over de vakopleiding of wil je je opgeven? Stuur via onderstaande knop een mail naar Marianne Langemijer.

Vermeld bij aanmelden je gegevens,  je achtergrond en je ervaring met systemisch werk.

'Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.'

Confusius

Supervisie

Supervisie is een persoonlijk leertraject waarbij je onder leiding van een deskundige supervisor reflecteert op je eigen beroepsmatig handelen. In het contact met de mensen in je werksituatie kom je altijd jezelf tegen, met al je kwaliteiten, maar ook met je minder ontwikkelde kanten. Door hier zicht op te krijgen verbeter je je stijl van werken en ontwikkel je meer professionele bewegingsvrijheid en vitaliteit in je werk.

Supervisie richt zich op de raakvlakken tussen persoon, beroep en werkomstandigheid. Een supervisant wordt op systematische wijze uitgenodigd om het eigen functioneren in het werk te analyseren en hierop te reflecteren. Verkregen inzichten worden vertaald naar het handelen in de praktijk van alledag. Bij supervisie wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop je van je eigen werkervaringen leert, zodat je je ook na afloop van het traject zelfstandig kunt blijven verbeteren in je beroepsmatig functioneren.

Werkwijze

Na een oriënterend gesprek, stellen we samen een contract op. We leggen daarin o.a. vast hoe het traject dat we gaan doorlopen er uit ziet. Als supervisant stel je een aantal leerdoelen op waar je aan wil werken tijdens het supervisietraject. Na elk gesprek schrijf je een reflectieverslag en een werkinbreng, die het uitgangspunt vormen voor een volgende bijeenkomst. Zowel halverwege als aan het eind van het traject kijken terug op wat de supervisie tot op dat moment heeft opgeleverd en of mogelijk de doelen moeten worden bijgesteld.

Ik maak o.a. gebruik van Systemisch Werk (opstellingen), NLP en Transactionele Analyse. Daarnaast ben ik extra gespecialiseerd in de psychologie van- en het werken met ouders.

 

Supervisie

Supervisie is een persoonlijk leertraject waarbij je onder leiding van een deskundige supervisor reflecteert op je eigen beroepsmatig handelen. In het contact met de mensen in je werksituatie kom je altijd jezelf tegen, met al je kwaliteiten, maar ook met je minder ontwikkelde kanten. Door hier zicht op te krijgen verbeter je je stijl van werken en ontwikkel je meer professionele bewegingsvrijheid en vitaliteit in je werk.

Supervisie richt zich op de raakvlakken tussen persoon, beroep en werkomstandigheid. Een supervisant wordt op systematische wijze uitgenodigd om het eigen functioneren in het werk te analyseren en hierop te reflecteren. Verkregen inzichten worden vertaald naar het handelen in de praktijk van alledag. Bij supervisie wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop je van je eigen werkervaringen leert, zodat je je ook na afloop van het traject zelfstandig kunt blijven verbeteren in je beroepsmatig functioneren.

Werkwijze

Na een oriënterend gesprek, stellen we samen een contract op. We leggen daarin o.a. vast hoe het traject dat we gaan doorlopen er uit ziet. Als supervisant stel je een aantal leerdoelen op waar je aan wil werken tijdens het supervisietraject. Na elk gesprek schrijf je een reflectieverslag en een werkinbreng, die het uitgangspunt vormen voor een volgende bijeenkomst. Zowel halverwege als aan het eind van het traject kijken terug op wat de supervisie tot op dat moment heeft opgeleverd en of mogelijk de doelen moeten worden bijgesteld.

Ik maak o.a. gebruik van Systemisch Werk (opstellingen), NLP en Transactionele Analyse. Daarnaast ben ik extra gespecialiseerd in de psychologie van- en het werken met ouders.

 

Doelgroep

Supervisie en intervisie is voor mensen die beroepsmatig met mensen werken (bijvoorbeeld in de (jeugd)zorg, onderwijs, welzijn, in de gevangenis of bij de politie) en zichzelf als professioneel instrument willen ontwikkelen.

Tarief
Een sessie kost  €95,— (excl. BTW).

Duur
Een traject bestaat uit tenminste 10 sessies van 1 uur. Wanneer twee of drie collega´s samen komen (een triade of groepssupervisie) duren de bijeenkomsten langer.

Verklaring
Een traject wordt afgesloten met een door de Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaches (LVSC) erkende verklaring. Deze verklaring geeft, naast een kwaliteitskeurmerk, ook registratiepunten voor jeugd en gezin professionals (SKJ).

LVSC José Koster coach Supervisor

Doelgroep

Supervisie en intervisie is voor mensen die beroepsmatig met mensen werken (bijvoorbeeld in de (jeugd)zorg, onderwijs, welzijn, in de gevangenis of bij de politie) en zichzelf als professioneel instrument willen ontwikkelen.

 

Tarief
Een sessie kost  €95,— (excl. BTW)

Duur
Een traject bestaat uit tenminste 10 sessies van 1 uur. Wanneer twee of drie collega´s samen komen (een triade of groepssupervisie) duren de bijeenkomsten langer.

Verklaring
Een traject wordt afgesloten met een door de Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaches (LVSC) erkende verklaring. Deze verklaring geeft, naast een kwaliteitskeurmerk, ook registratiepunten voor jeugd en gezin professionals (SKJ).

LVSC José Koster coach Supervisor

Intervisie

Intervisie is een methode om met een kleine groep (6-8) collega’s of vakgenoten te werken aan blijvende professionele ontwikkeling. Tijdens intervisie worden vraagstukken en knelpunten uit de eigen werksituatie ingebracht en helpen deelnemers elkaar deze te verhelderen en zicht te krijgen op het raakvlak van het professionele en het persoonlijke, om hier vervolgens effectiever en ‘vrijer’ mee om te gaan. Het is belangrijk om tijdens intervisie een structuur aan te houden om ‘bijkletsen’ te voorkomen en ‘discussies in het wilde weg’ te vermijden. 

Doel:
Met behulp van intervisie wordt de deskundigheid binnen een organisatie benut en verder ontwikkeld met als doel: het vergroten en bewaken van de kwaliteit van het werk.

Aanbod:
Ik bied intervisietraining en begeleide intervisie zodat geoefend kan worden met verschillende intervisiemethoden. Neem voor meer informatie contact op.

Coaching voor Professionals

Je loopt vast.
Soms lijk je steeds opnieuw vast te lopen in bepaalde contacten met collega’s, je leidinggevende of met een cliënt of ouders. Er is spanning in e relatie en in plaats van naast, vind je jezelf al snel tegenover de ander. Ook kan het zijn dat je werk je uitput of frustreert. Dit is voor niemand fijn en vruchtbaar en bovendien levert je dit veel stress en spanning op.

Persoonlijke patronen.
In deze situaties kan het prettig zijn om in een kortdurend coachingtraject persoonlijke patronen onder de loep te nemen en te zoeken naar alternatieven. Door welke overtuigingen word je gedreven de dingen te doen zoals je ze doet? En zijn deze overtuigingen (nog steeds) helpend of staan ze je juist in de weg?

Leerdoelen.
Tijdens een coach-traject werken we aan een aantal persoonlijke (leer-)doelen. Jij bepaalt deze zelf. Soms gebeurt dit in een drie-gesprek met een leidingevende Ik kan je helpen bij het zoeken naar, en formuleren van jouw leerdoelen. We leggen deze aan het begin van het traject vast en toetsen regelmatig of de leerdoelen nog actueel zijn of moeten worden bijgesteld.  

Werkwijze
Gesprekken en ervaringsoefeningen zijn onderdeel van de coaching. Ik coach om je patronen te doorbreken, in beweging te komen, je situatie te veranderen of juist te behouden en je persoonlijk te ontwikkelen. Klik HIER voor uitleg over mijn werkwijze.

Duur en kosten:
Een traject beslaat doorgaans 4 tot 7 sessies. Dit hangt af van jouw behoefte en jouw proces. Een sessie duurt een uur en kost €95,00 per sessie.

Waar:
Mijn praktijk is in Haarlem.
Je bent ook welkom voor een telefonisch of online/video consult.
Ik zorg dan voor een beveiligde beveiligde video-verbinding.

Ouderinzicht

Gratis E-book voor ouders​

Wil jij investeren in meer zelfvertrouwen en een steviger fundament onder je ouderschap?

Hoe beter jij in je vel zit, hoe steviger je blijft staan wanneer je kinderen aan je schudden, en dat is wat ze nu eenmaal doen (En waarschijnlijk ook zullen blijven doen…)

Download het Gratis E-book met 3 eye-openers over ouderschap!

foto ebook 3d

Download het gratis E-book

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Wat zeggen professionals over José Koster?