Training: Aansluiten bij ouderschap en jeugdigen met Motiverende Gespreksvoering. - Jose Koster

Training: Aansluiten bij ouderschap en jeugdigen met Motiverende Gespreksvoering.

 816,75

Doel training: Na afloop ben je in staat om in de praktijk aan de slag te gaan met MVG.
Doelgroep: HBO- of WO-professionals.
Duur: 3 dagen op vrijdag 20 en 27 september, en 4 oktober 2024
Tijden: 09:30-17:00. Waar: Haarlem
Kosten: €675,— excl. BTW.
Groepsgrootte: maximaal 10 deelnemers

SKJ in aanvraag

Beschikbaarheid: Op voorraad

Basistraining: Aansluiten bij ouderschap (en jeugdigen) met motiverende gespreksvoering (MVG).

Adviseren, overtuigen en oplossen werken niet.
Het werken met ouders en jongeren is een kwetsbaar proces en kan veel oproepen, ook bij jou als professional. Het verliezen van de verbinding ligt voortdurend op de loer en dat maakt het complex. Je zet alles in om iemand in beweging te brengen naar een positieve gedragsverandering maar helaas leidt dit vaak niet tot resultaat. Het aandragen van oplossingen, adviseren en overtuigen roept eerder weerstand op! Dit resulteert in gevoelens van machteloosheid en frustratie bij jou als professional. Zeker wanneer je je je zorgen maakt over de gezondheid, het welzijn of zelfs de veiligheid van de ouder of jongere.

Autonome motivatie is de basis voor verandering.
Veranderen is lastig. Vaak staan tegenstrijdige gevoelens in de weg: mensen ervaren naast de nadelen, ook voordelen van oude niet werkende gedragspatronen. Zelfs wanneer er sprake is van leed blijven mensen vasthouden aan het oude en vertrouwde. Mensen komen pas in beweging wanneer zij autonoom gemotiveerd zijn om een nieuwe richting in te slaan, en ervaren dat zij zelf aan het roer staan van een nieuwe koers.

Duurzame gedragsverandering
MVG heeft als doel om duurzame gedragsverandering bij cliënten op gang te brengen door zelf-motiverende uitspraken te ontlokken. Het geeft handvatten in de vorm van een basishouding en gespreksvaardigheden om een cliënt voor- en nadelen van het huidige en het gewenste gedrag te laten verwoorden. Tijdens deze training worden ook elementen uit de ouderschapstheorie van Alice van der Pas behandeld. Dit leidt tot een betere aansluiting en tot open, oprechte gesprekken waardoor beweging kan ontstaan in het denken en handelen. Van daaruit ontstaat commitment om een realistisch plan van verandering te realiseren.